9,1
1.875 beoordelingen
1 Opening.jpg

Historie van Toyota Botman

Toyota-dealer vanaf 1971

1961

Pé Botman start in 1960 zijn bedrijf aan het Bagijnhof in Medemblik, eerst als subdealer van Ford en daarna dealer van Morris en MG.

1971

Het bedrijf wordt verplaatst naar de Randweg in Medemblik en het dealerschap van Morris/Austin komt te vervallen. Vervolgens besluit Pé Botman met een beginnend merk als Toyota in zee te gaan. Een besluit waar we nu nog steeds blij om zijn. Op de foto krijgt Peter Botman de sleutels van de loco-burgemeester overhandigd.

Opening Randweg

1982

Zoon Sjaak Botman neemt de zaak van vader over en zet Toyota Botman op de kaart in Medemblik en omstreken. In 1991 treedt broer Peter in dienst als verkoper.

1992

Autoschade KWB (Kwaliteits Werk Botman) wordt geopend aan Nijverheidsweg 4 in Medemblik. Tot 2003 is dit eigendom van Sjaak Botman. Daarna is het verkocht, maar Toyota Botman werkt nog altijd zeer nauw samen met Autoschade KWB.

Sjaak en vader Pé Botman 1996.jpg

1996

De carwash wordt gebouwd naast het pand aan de Randweg in Medemblik en er wordt een parkeerplaats aangelegd voor de occasions. Dit betekent een omslag voor het bedrijf, omdat de aanloop groter wordt door de aanwezigheid van de carwash met doe-het-zelf-boxen.

2002

Door schaalvergroting binnen de autobranche neemt Toyota Botman op 15 april 2002 de firma Van der Laan in Hoorn over, die is gevestigd op Industrieterrein Hoorn 80. Op die locatie willen Sjaak en Peter Botman niet blijven. De opzet is om twee jaar de tijd te nemen om de zaak op een rij te krijgen, vervolgens twee jaar om nieuwbouwplannen te maken en daarna twee jaar om het uit te voeren en vervolgens te verhuizen. Toyota Botman wordt een begrip in de gehele regio West-Friesland.

Carwash Medemblik

2006

Geheel volgens planning wordt in september 2006 de nieuwe vestiging aan De Marowijne 31 in Zwaag opgeleverd en op 5 oktober volgt de officiële opening. Sjaak Botman heeft goed nagedacht over de indeling van het pand en de open trap met vide zorgt ervoor dat ook de eerste verdieping, waar de occasions worden gepresenteerd, goed toegankelijk is voor bezoekers. Tijdens de opening is er een lint door het pand gespannen en alle genodigden krijgen een schaar om tegelijkertijd het lint door te knippen. Op de foto staan Sjaak en Annemiek Botman, hun zoon Rick en de moeder van Sjaak, Lies Botman.

4 - 5 oktober 2006 - Opening pand Zwaag met doorknippen lint.jpg

2011

Toyota Botman pakt groots uit tijdens het 40-jarig jubileum met de actie ‘Toyota Botman trakteert, als u feliciteert’. Op een speciale jubileumwebsite kunnen mensen een felicitatie uitbrengen. Voor iedere felicitatie die wordt ontvangen, wordt €1,00 aan Inloophuis Pisa in Hoorn gedoneerd: in totaal een bedrag van € 3.000,- ! Gedurende het jubileumjaar zijn er iedere maand nieuwe prijzen te winnen, niet alleen voor klanten van Toyota Botman, maar voor alle inwoners van West-Friesland. Voor het personeel met partner wordt een gezellig weekend in IJmuiden georganiseerd, waar Sjaak en Annemiek een collage overhandigd krijgen namens het personeel.

40-jarig bestaan Toyota Botman 2011.jpg

2018

Op 31 mei 2018 is er een waterhoos in Medemblik, waardoor het dak van de werkplaats instort. Sjaak en Peter Botman moeten met pijn in het hart het bedrijf na vele jaren sluiten en bedienen hun klanten vanaf die datum alleen vanuit de vestiging in Zwaag. Samen strijken zij de vlaggen voor het pand waar het Toyota-dealerschap in 1971 begon.

Vlag strijken vestiging Medemblik 2018.jpg

2019

Sjaak Botman verkoopt zijn bedrijf aan Joost Schaap, eigenaar van Autobedrijven Jacob Schaap B.V. met meerdere merken waaronder Toyota-vestigingen in Lelystad en Dronten. Alle medewerkers worden overgenomen en Peter Botman krijgt de leiding over de drie Toyota-vestigingen.

5 - 1 oktober 2019 Overname Toyota Botman door Autobedrijven Jacob Schaap B.V..jpg

2023

De Toyota-vestiging in Schagen wordt door Toyota Botman overgenomen, waarbij ook nu iedereen zijn baan kan behouden. Dit is de vierde Toyota-vestiging die onderdeel is van Autobedrijven Jacob Schaap. De verantwoordelijkheid van deze vestiging is in handen van Peter Botman.

foto pand Schagen verkleind