9,1
1.879 beoordelingen
Terug naar overzicht
2021-Toyota-Yaris-GR-Sport-exterieur-zilver

10 miljoenste Toyota Yaris geproduceerd

Bijzondere mijlpaal in 25ste productiejaar

De Toyota Yaris heeft in zijn 25ste productiejaar een nieuwe mijlpaal bereikt: in de fabriek in het Franse Valenciennes is de 10 miljoenste Yaris ter wereld geproduceerd! Daarmee voegt de Yaris zich aan het illustere rijtje van Toyota-modellen waarvan wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Toyota-Yaris-10M-met-klanten
1999-Toyota-Yaris-goudkleurig-rechter-voorzijde
‘Klein genie’

Toyota Yaris is een pionier voor de introductie van nieuwe technologieën in het compacte segment en behoort structureel tot de bestverkochte modellen van Toyota in Europa. De opvolger van de Toyota Starlet maakte bij zijn introductie bijna 25 jaar geleden direct indruk en werd in 2000 als eerste Toyota ooit verkozen tot ‘Europees Auto van het Jaar’. Het innovatieve en vriendelijke karakter van de eerste generatie Yaris wordt perfect samengevat door de slogan die Toyota gebruikte in een succesvolle reclamecampagne in Italië, die de nieuwe auto liefkozend de bijnaam ‘piccolo genio’ gaf, ofwel ‘klein genie’.

Wereldwijde bestseller

De Toyota Yaris is een bestseller die over de hele wereld wordt verkocht en in tien verschillende landen wordt geproduceerd. De productie van de eerste generatie startte in 1999 in de Takaoka-fabriek in Japan. Inmiddels wordt de Yaris ook gebouwd in Brazilië, China, Taiwan, Indonesië, Maleisië, Pakistan, Thailand, Frankrijk en Tsjechië. Overigens heet het model niet overal hetzelfde. Zo gaat de Yaris in Japan door het leven als Vitz, terwijl hij in andere delen van de wereld bekend staat als Toyota Platz, Echo, Belta, Vios en Scion iA.

2017-Toyota-Yaris-GRMN-linker-vooraanzicht
2020-Toyota-Yaris-GR-wit-driftend-exterieur
Yaris in Europa

Ondanks dat de Yaris wereldwijd wordt verkocht, is hij vooral populair in Europa. Sinds de lancering in 1999 zijn op ons continent al meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht. In 2022 vertegenwoordigde de verkoop van de Yaris-familie zelfs meer dan een derde van de totale verkoop van Toyota in Europa. De verkoopmijlpaal van 10 miljoen modellen omvat overigens alleen de exemplaren die de naam Yaris, Vitz, Yaris Cross en GR Yaris dragen. De 10 miljoenste Yaris rolde op 30 maart 2023 uit de fabriek in Valenciennes en is bestemd voor een Franse klant uit de regio Parijs.

Toyota-Yaris-GR-logo-10M
Gebouwd in Europa

Vooruitlopend op de populariteit van de eerste generatie Yaris startte Toyota in oktober 1998 met de bouw van een nieuwe productiefaciliteit in Valenciennes in Noord-Frankrijk. Deze fabriek, beter bekend als Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), startte in 2001 met een jaarlijkse productiecapaciteit van 150.000 eenheden. In 2022 was de jaarlijkse productie gegroeid tot 255.584 eenheden, waarmee de fabriek in dat jaar qua volume de grootste autoproductielocatie in Frankrijk was. In de fabriek werken 5.000 mensen en in totaal is er al 1,5 miljard euro in geïnvesteerd.

Yaris-familie

De huidige generatie van de Toyota Yaris - de vierde - toont het aanpassingsvermogen aan de behoeften van de klant. In de laatste drie jaar is de Toyota Yaris-familie uitgebreid met de alom geprezen en uiterst sportieve GR Yaris en de succesvolle, eerste SUV op basis van de Yaris: de Yaris Cross. In 2022 werd de Yaris Cross voor het eerst het meest geproduceerde model van alle merken in Frankrijk met 161.508 geproduceerde eenheden. Daarmee onttroonde deze SUV de reguliere Yaris die in de afgelopen 10 jaar zeven keer bovenaan de lijst stond.

2012-Toyota-Yaris-wit-linker-vooraanzicht
2021-Toyota-Yaris-Cross-goudkleurig-exterieur
Hightech fabriek

In de afgelopen twintig jaar heeft TMMF de energie die nodig is om een Toyota Yaris te produceren met 59% verminderd. Daarmee is de fabriek een wereldleider binnen het grote Toyota-concern. Daar komt nog de recente installatie van een nieuwe laklijn in de plastics-afdeling bij, een wereldwijde primeur van Toyota. Naar verwachting zal deze installatie een jaarlijkse besparing van 1.000 ton CO2 opleveren. Het doel van TMMF is om vanaf 2030 koolstofneutraal te zijn en in 2040 nul uitstoot te hebben.

Inschrijven Toyota nieuwsbrief Meer info over de Toyota Yaris