Winterbanden: veel meer veiligheid door maximale grip

Toyota Botman

Winterbanden: veel meer veiligheid door maximale grip

Een groot misverstand over winterbanden is dat ze alleen nut hebben als het sneeuwt. Wanneer de temperatuur overdag minder dan 7 ºC bedraagt, bieden winterbanden meer grip dan zomerbanden. Banden zijn een zeer belangrijk onderdeel van de auto. Het enige contact dat je hebt met de weg, verloopt immers via de banden.
 
Verschillen tussen zomer- en winterband
Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Ze zijn zachter waardoor ze ook bij koudere temperaturen zorgen voor een betere wegligging. Daarnaast hebben winterbanden een ander profiel met extra lamellen, waardoor er meer water afgevoerd kan worden dan bij zomerbanden het geval is. Hierdoor zijn winterbanden uitermate geschikt voor in de herfst, wanneer de regen in Nederland wederom aanwezig zal zijn.
 
Hoe herken je een winterband?
Een winterband kun je niet alleen aan het profiel herkennen, maar ook aan de symbolen aan de zijkant van de band. Een echte winterband moet een codering hebben die bestaat uit M+S en een sneeuwster. Als de sneeuwster ontbreekt dan is het geen echte winterband.

Aanschaf en opslag
Ook Toyota Botman verkoopt winterbanden. Aan de hand van uw gegevens kunnen wij voor u uitrekenen wat een set winterbanden kost. Daarbij kunt u kiezen uit losse winterbanden, die om de bestaande velgen worden gelegd of uit een set met extra velgen. Vraag online een vrijblijvende offerte aan. Zowel de losse banden als de banden met velgen kunnen wij voor een geringe vergoeding voor u opslaan. 

ANWB-advies
Ook de ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Bekijk het ANWB-filmpje over het nut van winterbanden.
 
Verplicht in het buitenland
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht maar dat is in een aantal landen anders. In wintersportgebieden zijn winterbanden vaak wel verplicht. Mocht je toch zonder winterbanden rijden in een gebied waar dat verplicht is en je wordt aangehouden, dan krijgt je een bekeuring. Bekijk de belangrijkste regels per land.