Toyota hybride: een stekker is niet nodig

Toyota Botman

Toyota hybride: een stekker is niet nodig

Hybride rijden is ongekend populair. Maar wat is een hybride auto precies? En waarom kiezen steeds meer mensen voor hybride rijden? Heeft een hybride auto nou wel of geen stekker?
 
Hybride = zonder stekker
Om de laatste vraag meteen te beantwoorden: een Toyota hybride wordt niet met een stekker opgeladen. Een Toyota met hybride aandrijving maakt gebruik van een combinatie van een verbrandingsmotor én een elektrische motor.  De verbrandingsmotor haalt de brandstof ( benzine) uit de brandstoftank. De elektromotor haalt de energie (stroom) uit het batterijpakket, dat in de auto onzichtbaar is ingebouwd veelal onder de achterbank. Ook wordt de energie die vrijkomt bij het afremmen of stoppen van de auto opgeslagen als elektrische energie in de batterij. Je kunt de batterij van een hybride auto dus niet opladen door ze aan te sluiten op een externe bron (zoals met een stekker bij een laadpaal of in het stopcontact).

Hoe rijdt een hybride?
Rijden in een Toyota hybride is niet anders dan u gewend bent. De auto is standaard met een automaat uitgerust en schakelt over van de elektrische modus naar benzine zonder dat u het merkt. U kunt dit wel op een schermpje zien. Ook kan de auto op een mix van elektriciteit en benzine rijden. Dit alles gebeurt automatisch en is afhankelijk van de omstandigheden. Of u nu rijdt op een lege snelweg of langzaam vooruit komt in de drukke stad of file, een Toyota hybride kiest altijd voor de beste energiebron. Deze gecombineerde werking zorgt dus voor betere prestaties. Hierbij kunt u denken aan een lager brandstofverbruik met meer kilometers op één tank en minder CO2-uitstoot.
 
Lagere onderhoudskosten
Daarnaast zijn de onderhoudskosten van een Toyota hybride vrijwel altijd lager dan die van een 'gewone' auto uit hetzelfde segment. Dit komt door de hoge bouwkwaliteit en omdat veel onderdelen minder worden belast. De batterij van een Toyota hybride gaat in principe net zolang mee als de auto zelf. Toyota Botman geeft op nieuwe hybrides en veel hybride occasions dan ook levenslange garantie op de batterij. Dus zekerheid zonder onverwachte kosten.
 
Eén uitzondering: Toyota Prius Plug-In is de enige Toyota met stekker
De Plug-In hybride, zoals de Toyota Prius Plug-In (en dus niet de Toyota Prius) heeft een stekkeraansluiting waarmee de auto, wanneer deze stilstaat kan worden opgeladen. Dit gebeurt doorgaans bij de gebruiker thuis, maar ook in parkeergarages en op openbare parkeerplaatsen door het land verspreid vindt men steeds meer oplaadpalen waar de batterij van een Plug-In hybride kan worden opgeladen.