Ga goed voorbereid op vakantie

Toyota Botman

Ga goed voorbereid op vakantie

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Veel mensen vertrekken binnenkort met de auto naar een mooie vakantiebestemming. Ons advies is om uw auto goed voor te bereiden op de vakantiereis. Een goed begin is tenslotte het halve werk. Wij zetten een aantal belangrijke punten op een rij.
 
Check list
Controleer voor vertrek sowieso de verlichting, banden en bandenspanning (vergeet de reserveband niet). Ook moeten het oliepeil, het niveau van de koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof op orde zijn. Daarnaast is het laten controleren van de airconditioning geen overbodige luxe als u richting Zuid-Europa reist.
 
Toyota Pechhulp
Controleer of de Toyota Pechhulp-pas, die u o.a. krijgt na een standaard of uitgebreide onderhoudsbeurt, nog niet is verlopen. Is de pas nog geldig en krijgt u onverhoopt pech, dan helpt Toyota Pechhulp u weer snel op weg in uw woonplaats, in Nederland én in bijna heel Europa. Toyota Pechhulp regelt onder andere:
  • uw terugreis of vervangend vervoer indien de reparatie aan uw Toyota langer dan een dag duurt.
  • het transport van uw auto naar de dichtstbijzijnde Toyota-dealer en indien noodzakelijk extra onderdelen.
  • bij ziekte in het buitenland een chauffeur om uw passagiers naar de geplande bestemming te brengen.
Toyota Pechhulp telefoonnummers (handig om in uw mobiele telefoon te zetten)
Als u in Nederland bent, bel dan: 0800-22 00 025 (gratis)
Bent u in het buitenland, dan belt u: 0031- 20 - 59 29 836 (vanuit Finland: 99031 20 - 59 29 836)
 
Verplicht mee in de auto
In ieder land gelden andere regels, ook ten opzichte van de verplichte items in de auto. In veel landen bent u bijvoorbeeld verplicht om een EHBO-doos, veiligheidshesjes of gevarendriehoek mee te nemen. Check van tevoren hoe het zit in de landen waar u in rijdt en voorkom onnodig oponthoud of boetes over de grens. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de flitsmelding op uw navigatiesysteem, want dat is in bepaalde landen verboden.
Meer info
 
Milieuzones en vignetten
In sommige landen of steden zijn milieuzones ingesteld. Hiervoor geldt dat de auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en dat u bijvoorbeeld een vignet of milieusticker nodig hebt. De ANWB heeft een handig overzicht gemaakt van de landen waarop dit van toepassing is.
Overzicht ANWB
 
Neem niet te veel spullen mee
Als u met de auto op vakantie gaat, is het verleidelijk om veel spullen mee te nemen. De ruimte is er, dus waarom zou je die ruimte niet benutten? Eén van de nadelen van het meenemen van veel spullen is, dat het gewicht van de auto toeneemt en deze dus meer brandstof verbruikt. Een ander nadeel is dat het gevaarlijker kan zijn. Een zware auto heeft namelijk een langere remweg. Bovendien kunnen spullen door de auto vliegen als je ineens hard moet remmen. Een dakkoffer kan ervoor dat je meer spullen mee kan nemen. Let wel goed op de gewichtsverdeling vanwege de veiligheid.
 
Dashcam
Een dashcam is een kleine dashboard camera met een brede beeldhoek, die je op het dashboard of de voorruit van je auto monteert. Met een dashcam leg je de verkeerssituatie voor je vast. Deze dashcams worden steeds vaker gebruikt. Meestal is er geen specifieke wetgeving die het gebruik van een dashcam verbiedt, maar vanwege privacywetgeving zou het problemen kunnen geven. Daarnaast geldt dat de dashcam zo moet worden aangebracht dat het zicht niet wordt belemmerd. In veel landen mag de camera tijdens het rijden niet bediend worden. Check de regels die gelden op de wegen naar of op uw vakantiebestemming.
 
Verder wensen wij u een voorspoedige reis en een zorgeloze vakantie!