Hoe kunt u autodiefstal voorkomen?

Toyota Botman

Hoe kunt u autodiefstal voorkomen?

Steeds meer modellen van diverse automerken zijn tegenwoordig voorzien van een zogenaamde ‘smart entry’- functionaliteit, die het mogelijk maakt de auto te openen en te starten terwijl de autosleutel in een tas of broekzak zit. In de sleutel zit namelijk een chip die communiceert met de auto. De nieuwste diefstalmethode is dat dieven het communicatiesignaal opvangen en versterken om op die manier de auto zonder sleutel te kunnen openen, starten en meenemen.  
 
Hoe werkt het in de praktijk?
Een auto staat in een straat en de sleutels liggen achter een gesloten voordeur. De eigenaar heeft zijn auto normaal afgesloten. Als de auto is voorzien van de comfort optie keyless entry, dan kunnen criminelen hier echter misbruik van maken. Dat gaat als volgt: één persoon vangt het signaal van de handzender op die achter de voordeur ligt, terwijl een tweede persoon, die bij de auto staat, met het verlengde signaal de auto opent, start en meeneemt. Voor het opvangen en verlengen van het signaal is speciale apparatuur noodzakelijk.
Video
 
Wat kunt u er tegen doen?
Diverse media berichten dat de sleutel in een metalen doosje bewaard kan worden om zodoende het signaal te blokkeren en diefstal onmogelijk te maken. Toyota kan niet instaan voor de effectiviteit van deze suggestie. We weten niet welke samenstelling of welke wanddikte een doosje moet hebben om effectief te zijn. Hier doen we dus geen uitspraak over.
 
Wel kunnen wij u een drietal beveiligingsopties aanbevelen, waarvan de betrouwbaarheid bewezen is bij elke vorm van diefstal.
 
1. Alarminstallatie
Een alarmsysteem klasse 2 of 3 kan alleen uitgeschakeld worden via een bijgeleverde 1-knops afstandsbediening. Met deze technologie kunt u een optimale beveiliging bieden tegen diefstal en weghalen van het voertuig.
 
Alarminstallatie SCM klasse 2 kost € 900,- incl. BTW/montage
Alarminstallatie SCM klasse 2 + hellingshoeksensor = klasse 3 kost € 1.066,- incl. BTW/montage
 
2. Faringwell terugvindsysteem
Een terugvindsysteem is een klein kastje dat in uw auto wordt ‘verstopt’. Het systeem werkt als een peilzender, die een signaal verstuurt en daarmee aangeeft waar het object zich bevindt. Indien opsporing is vereist, zal door de alarmcentrale een andere programmering naar de unit worden verzonden, waarna de positiebepaling op een hoge frequentie zal plaatsvinden. Alle informatie is zichtbaar in de Faringwell App. Er zijn diverse keuzemogelijkheden voor dit terugvindsysteem. Onze receptionist kan u hierover informeren.
 
Terugvindsystemen zijn verkrijgbaar vanaf € 303,- incl. BTW/montage
 
3. Bearlock
BearLock® is een volledig geïntegreerd versnellingsbakslot. Het is een eenvoudige, maar uiterst effectieve methode om autodiefstal te voorkomen. Het principe is vergelijkbaar met een fietsslot. Tijdens het rijden blijft de sleutel in het slot. Dit slot biedt het sluitende bewijs dat men het voertuig op slot heeft gezet, middels het tonen van de drie originele sleutels. BearLock-Autoblokkade is SCM goedgekeurd en TÜV getest. Dit betekent uw garantie voor de hoogste kwaliteit en effectiviteit.
 
Bearlock versnellingsbakslot voor bijv. RAV4 of C-HR hybride kost € 619,- incl. BTW/montage.
 
Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met een van onze werkplaatsreceptionisten. René Blokland, vestiging Medemblik: 0227-545404 of Remco Keizer, vestiging Zwaag: 0229-548500.