Voorkom verrassingen en bereid je auto goed voor op vorst

Toyota Botman

Voorkom verrassingen en bereid je auto goed voor op vorst

Bij slecht weer heeft je auto het zwaarder. Het aantal pechgevallen neemt dan ook met 25% toe bij vorst. Voorkom verrassingen en bereid je auto goed voor op de winter.

Accu
Om zonder problemen te kunnen starten, heeft je auto een accu nodig die meer dan 75% geladen is. Start je auto moeilijk of twijfel je over het vermogen van de accu, kom dan gerust langs dan meten wij de accu gratis door. Accu’s functioneren namelijk minder goed in de winter. De kou vermindert het vermogen van de accu. Een oude accu kan vaak niet meer optimaal geladen worden en zal als eerste bezwijken onder de kou. Schakel bij het starten in ieder geval zoveel mogelijk onnodige energievretende elementen uit, zoals verwarming, lichten, ventilatie, multimedia (radio, gsm oplader, navigatie), ruitverwarming, stoelverwarming etc.
Wil de auto niet starten en heb je een pechhulppas, bel dan het gratis nummer 0800 - 22 00 025. In het buitenland bel je 0031 20 - 59 29 836.Toyota Pechhulp helpt je snel op weg!
 
Ramen
Om te voorkomen dat de voorruit bevriest, span je bij vorst een zogenaamde ijsdeken over de voorruit. Dan kun je de volgende dag snel op weg. Geen ijsdeken bij de hand? Gebruik dan een ruitontdooier of ijskrabber. Gooi in ieder geval GEEN emmer heet water over je voorruit omdat deze door het temperatuurverschil kan barsten.
 
Ruitenwissers
Controleer of de ruitenwissers niet zijn vastgevroren. Tik ze anders voorzichtig los met de ruitenkrabber. Kom je tijdens de regen of sneeuw thuis, zorg dan dat de ruitenwissers uitgeschakeld zijn bij het afzetten van de motor. Als je ’s ochtends de motor start en de wissers zitten nog vastgevroren dan beschadig je niet alleen de wisserbladen maar ook de ruitenwissermotor. Je kunt de ruitenwissers ook omhoog zetten, zodat ze het raam niet raken. Vul het reservoir van de ruitensproeiervloeistof in de winter altijd bij met een ruitensproeiervloeistof die is voorzien van antivries.
 
Rubbers
Het invetten van de deurrubbers is een goede voorzorgsmaatregel. Dit vermindert het risico op scheuren bij het openen van het portier de volgende ochtend. Voor het invetten volstaat vaseline of siliconenspray, talkpoeder en glycerine zijn ook effectief.
Zit de deur toch vast, druk dan tegen de deur voordat je deze opent. Hierdoor breken mogelijke ophopingen van ijs. Werkt dit niet, leg dan een warme kruik tegen de deur of gebruik een föhn. Richt de föhn NIET op de ramen van je auto omdat deze door het temperatuurverschil kunnen barsten.
 
Sloten
Soms bevriezen de sloten van de auto. Nu hebben de meeste auto's tegenwoordig afstandbediening, dus dan ondervind je hiervan weinig last. Maar mocht dit wel het geval zijn, dan kun je slotontdooier kopen. Bewaar je slotontdooier NOOIT in de auto. Heb je geen slotontdooier bij de hand, warm dan een kruik op en houdt deze tegen het slot aan. Eventueel kun je ook de contactsleutel zelf kort verwarmen met een aansteker.
 
Handrem
Als er vorst op komst is, is het beter om de handrem helemaal niet te gebruiken en je auto in de versnelling te parkeren. De kans dat de handrem in de auto's van tegenwoordig vastvriest, zal niet heel groot zijn omdat de kwaliteit van de kabels verbeterd is. Mocht het toch onverhoopt gebeuren, dan is het aan te raden de handrem extra aan te trekken alvorens deze naar beneden te doen. Op deze manier breekt de mogelijke ijsafzetting op de kabel. Een elektronische handrem kan doorgaans uitgeschakeld worden voordat het gaat vriezen. Raadpleeg daarvoor het instructieboekje.
 
Tot slot
Klop sneeuw of ijs van je kleding voordat je instapt. Dit voorkomt condensvorming. Schakel verder de recirculatiestand UIT. Mochten je ruiten van binnen blijven beslaan, lees dan deze tips. Tot slot: de auto starten en hem stationair laten lopen, versnelt het opwarmen niet. Dat is ook nog eens slecht voor de motor en het milieu!